Gjutjärnsvård

Long time no see…

Denna post blir en minnespost (för mitt eget minne..)

Vårda gjutjärnspannor mmm,

1, häll grovsalt i botten. Värm på hög värme i 2-3 min.
2, häll bort saltet och torka rent med papper.
3, gnid bort rost med stålull.
4, stryk tunt med rapsolja och värm på hög värme 10 min tills oljan bränts in.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Underbar dillolja till en krämig soppa!

Så här i höstrusket är en soppa given som förrätt, hade ett par jordärtskockor i kylen och letade ett härligt recept.

Ramlade över Mat-Tinas recept

Soppan i sig vart väldigt krämig och god, men den så kallade “pricken över i:et” var verkligen dilloljan, vilken smakhöjare!

Ett härligt landbröd från bagaren, rostade i stora kuber vart också ett perfekt komplement!

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Tarte tatin

Jag önskade mig en bok i julklapp, Tore Wretman – Maten och Livet.
Den hade dock inte ens kommit ut då, men jag fick den när jag fyllde år.
Hade inte räknat med en “bibel” på 600 sidor dock :)

Men, störd som man är, så har jag börjat plöja igenom den och det är fantastiskt intressant att läsa om Tore’s liv. Som när han på 30-talet stor på anrika Maxim’s i Paris och lassade in kol i ugnen (nä, de hade inte el eller gas i ugnarna då), det ger lite perspektiv.

Det var även där och då som han upptäckte Tarte Tatin för första gången. Av en tillfällighet (?) körde allt om mat ett recept på just en sådan i senaste numret.

Klart jag måste prova! Tore han hade dock en “gjutjärnsspade” som han lade på kolbädden strax innan servering…denna “spade” användes för att “bränna av” och karamelisera äpplena. Det var alltså dåtidens salamander.

Nu har jag varken en gjutjärnsspade eller en salamander så det fick duga med en gjutjärnspanna i ugnen. Resultatet? Helt fantastiskt! Självklart en hemlagad vaniljsås till detta!

Rekommenderas!

20140329_203450

Posted in Dessert, Tekniker | Leave a comment

Canard à l’Orange

Den klassiska franska varianten på ankbröst med apelsinsås blev kvällens huvudrätt!

Den här gången tror jag baskimej att jag funnit den bästa tillagningsmetoden av ankan….för jävlarns så gött det blev :)

20140222-183240.jpg

Hemligheten var, som det oftast är, låg temperatur och tid…
Körde in ankan utan för-stekning på 80 grader, termometern på 60. Efter cirka en timme pep det, ut med bröstet och ner i stekpannan med fettsidan nedåt. Där fick den ligga till tempen vart 66 grader…sen vila ett par minuter i folie.

Till detta en apelsinsås från AlltOmMat och duschesspotatis!

Posted in Egna recept, Tekniker | Leave a comment

Skrei!!

Japp torsken är här med besked! Skrei är norsk och betyder “vandra”, men det vet ni redan. Hursomhelst är den här från januari till april, så passa på att köpa den.

Jag har länge gått och funderat på att köpa mig en HEL torsk på sådär 7-8 kilo, tänk så mycket mat man får ut på en sån. Så idag fick jag för mig att det var en sån dag. Så jag åkte förbi högdalens fiskaffär, som i vanliga fall är riktigt bra och trevlig. Men så besviken man kan bli. Först och främst hade de inte ens skrei-torsk, utan “vanlig” som expediten svarade. Sedan var den en liten fjärt på 3 kilo och till hutlösa 189kr kilot. Så jag tänkte att det får väl bli en annan dag.

Men så åkte jag förbi vårt fina coop forum istället och sedär en 7 kilos skrei låg i disken, dessutom billigare än fiskhandlarn. Jag slår till! “Ska du ha hela” frågar hon lite förvånat, “självklart, vad annars?” svarar jag :)

Så en 7-kilos fisk i korgen och lite rotfrukter (till fonden) var vi påväg hemåt.

Dåså, hur fanken filear man en torsk på 7 kilo? De första träffarna på google var ju knappt på 2 kilo…men såklart jag ska googla på skrei..och vad hittar man då? jorå en norsk jänta som har en fet torsk på bordet. En mycket bra guide må jag säga!

20140215_125557

Var det värt detta då?

Helt klart, av 7 kilo skrei fick jag ut följande,

2 liter fiskfond
3 omgångar (á 1/2 kilo) torskrygg av riktig kanonkvalité
2 feta filéer (á 600 g kilo)
1/2 kilo mindre bitar till nästa bouillabaisse
1/2 kilo mindre bitar till fiskbullar

Var tvungen att testa ryggen till middag och jag måste nog säga att det var den godaste torskryggen hittills!

20140215_175117

Torsken rimmades, stektes och bakades klar i ugnen. Till detta severades potatis- och rotselleri-mos, skirat smör och blancherade sockerärtor.

20140215_175437

Posted in Egna recept, Råvaror, Tekniker | Leave a comment

Gnocchi med kycklinggryta – recepttolkning

Testade ett kyckling-recept idag. Dock så är inte familjen stort fan av kycklinglår-filéer så vi köpte kycklingklubbor istället.

Eftersom det vart klubbor behövde jag ändra lite i receptet. Jag delade inte på klubborna utan brynte dem gyllenbruna i en het stekpanna med smör, salt och peppar. Därefter fräste jag grönsakerna i en gryta med olja, tillsatte creme fraichen + en extra naturell creme fraiche för att få lite mer sås att koka kycklingen i. Kryddade lite extra med zest av citron och timjan. När creme fraichen började koka lade jag i klubborna och sänkte värmen, sedan på med locket och så fick det småkoka i 20-25 minuter.

Lilleman rensade tallriken och Gnocchi var en stor succé!

20140104-193554.jpg

Posted in Testade recept | Leave a comment

Kalkon med plommon och portvinssås på en bädd av gräddkokt savojkål och friterad potatisflis

För att kicka igång advent och julen på riktigt var det stor-bak i köket idag.

Förutom lussebullar, pepparkakor, saffransmazariner och godis så blev det tre limpor vörtbröd…ja det luktar jul även i hissen :)

Men middagen var ändå pricken över den berömda bokstaven!

I bläddrandet bland jul-recept så hittade jag “Julkalkon utan stress” i ett nummer av Allt om Mat. Intressant!

och av en tillfällighet verkade vi endast sakna kalkonen hemma…(bortsett från att grönkål fick bli savojkål, russin blev plommon och “flis” blev “mini-pommes”)

20131130_173202

Här kommer min tolkning av receptet:

4 port
600 g kalkonfilé
några kvistar timjan
800g potatis
majsolja
sås:
1 dl portvin
2 dl vatten
2 scharlottenlökar
1 dl torkade plommon
1 msk kycklingfond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Savojkål:
400g savojkål
en bit purjolök
1dl grädde
smör
 
Salta och peppra kalkonen, stek den i smör tillsammans med några kvistar timjan tills den får fin färg.
Lägg över i ugnssäker form. Häll i en skvätt vatten i pannan och deglacera ur smakerna. Häll över kalkonfiléerna.
Stick in en termometer och in i ugnen på 200 grader tills 68 grader innertemperatur.
 
Skala och strimla, på rivjärn eller matberedare, potatisen. Skölj den väl i kallt vatten och torka på hushållspapper.
 
Hacka lök och plommon, fräs i smör i några minuter. Tillsätt vatten, vin, fond och vinäger. Låt koka ihop. Mixa med stavmixer till härlig konsistens. Om såsen blir för lös reda ner lite mjöl.  Smaka av med salt och peppar.
 
Lägg smör i en traktörpanna och fräs grovhackad kål med strimlad purjolök. Tillsätt grädden och låt koka under lock i 10 min. Salta efter behag.
 
Värm 2-3 msk olja i en stekpanna, lägg i potatisen i omgångar och stek tills de mjuknat och fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
 
Toppa serveringen med lite ärtskott eller dylikt.
 
En flaska zinfandel passar utsökt som dryck!
 

Ha en underbar advent!

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment