Hummer, löjrom, sparris och oxfilé, ja det är ju nyår

Årets nyårsmiddag blev aningen färre gäster och lugnare tempo än tidigare år pga lilleman. Däremot tullades inte på någon kvalité i menyn för det!

Temat för året blev klassiska inslag såsom hummer, löjrom och oxfilé. Alla recept är beräknade till 6 personer.

Förrätt:

Hummersnittar med löjromsmajonnäs och sparris

2-3 hummrar, beroende på storlek
knippe sparris
surdegsbaguette
100g löjrom
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1/2 msk champanevinäger (vitvinsvinäger)
1 vitlöksklyfta
2,5 dl rapsolja
salt
 
Rensa humrarna och skär köttet i mindre bitar. Vispa ihop majonnäsen och vänd ner hälften av rommen. Rosta brödet i skivor på 225 grader med lite olja ringlat över. Salta skivorna när de svalnat. Koka sparrisen i 2-3 minuter.
Lägg upp majonnäsen på brödskivorna, fördela hummer och sparris över majonnäsen. Toppa med en klick löjrom och nymalen peppar.

Huvudrätt:

Perfekt stekt oxfile med sötpotatischips och chilibearnaise, serveras med paprika- och avokadosalsa

800 g oxfile av bra kvalitet
1 kilo sötpotatis
1/2 grön chili
1 lime
1 apelsin
lite rosmarin
olivolja
5 vitlöksklyftor
 
100g grillad paprika på burk
2 avokado
lime
koriander
 
Oxfilen
koka vitlök och chili i lite vatten i några minuter. sila bort vattnet. Mixa lök och chili med rivet skal från lime och apelsin med rosmarin och olivolja till en smet.
Knåda in oxfilen med smeten och låt stå 1h.
Sätt ugnen på 80 grader. Stek sedan filén runt om i smör. Sätt in oxfilen i ugnen med en termometer.
Tag ut vid 52 grader och låt vila i folie i 10 min. Ungstiden är ungefär 1,5-2h.
 
Potatischips
Mandolina potatisen i tunna skivor, lägg på 2 plåtar och ringla olivolja över. Grilla dem i ugnen på 250 grader i 20 min, byt plats på plåtarna efter halva tiden.
 
Salsan
blanda paprika, avokado och pressad lime med koriander, lite olivolja, salt och peppar.
 
Bearnaise
Vispa ihop en bearnaise enligt konstens alla regler, tillsätt hackad chili och sambal olek efter smak. Tips är att köpa estragon (dragon i vinäger på burk), vilket underlättar tillagningen av såsen.

Efterrätt:

Citron- och hallonsorbet med riven choklad och basilika

Bild uteblev pga inmundigande av utsöka rätter och drycker.

Perfekt efterrätt att göra dagen innan och ställa i frysen. Citron och hallonsorbet-recept hittar ni via google.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/b/d/hyllenstam.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply