Matlagningskurs – Gourmetfisk

Var på kurs igår. Medborgarskolans gourmetfisk.

Hade lite farhågor inför besöket då jag för länge sedan var på medborgarskolan i Linköping och det var lite som att komma tillbaka till hemkunskapen i skolan :)

Första intrycket var dock bättre denna gång, fräscha lokaler, fina råvaror och en trevlig kursledare. De övriga kursdeltagarna var kanske lite väl seniora :)

Hursom, jag och Andreas hamnade i den yngre gruppen där även blondin-Sandra från Nacka ingick.

Fem fiskrätter skulle anrättas, vi fick dock dispens att bara göra fyra då vi var en man kort i vårt lag.

Till förrätt stod följande på menyn:

Salmone alla moda del vitello tonnato
 
Stekta pilgrimsmusslor med apelsinsås
 

Den första är helt enkelt tunna råa laxskivor (blondin-Sandra skar lite tjockare skivor…men men :)) som toppas med kapris, vitlök, chili och sardeller. Över detta häller man en het sås av citron, olja, vit balsamvinäger och senap. Detta gör att fisken tillagas en aning när såsen hälls över. En helt sagolik smaksensation!

Den andra en klassisk pilgrimsmusselanrättning. Apelsinsåsen var dock grym, enkel att göra och smakade fantastiskt!

Till detta tömde vi en flaska taittinger, utsökt :)

Huvudrätterna bestod av:

Grönsakspanerad spätta med limesås och creme de panais
 
Späckad marulk med surdegsbröd
 
Skreirygg med sandefjordssmör och tournerad potatis
 

Som sagt så gjordes marulken av en annan grupp. Oklart om det var gruppens eller receptets fel men jag tycker nog den var lite torr och smakade lite för mycket bacon. Synd på en så fin fisk.

Den grönsakspanerade spättan hade bra förutsättningar, tyvärr kanske vi hade ett glas bubbel för mycket i huvvet för resultatet blev inte helt lyckat. Fisken fick ingen knaprig yta och vart inte helt klar heller. Palsternacks-moussen (Creme de panais) hade en bra konsistens och smak men presenterades lite slarvigt på tallriken. Jag bespar er därmed från en bild på denna rätt. :)

Till huvudrätterna öppnades dock en flaska chablis, förträffligt!

Så till finalnumret, skreiryggen. Ni som följer mästerkocken på tv såg i senaste avsnittet hur de både lyckades och misslyckades med denna rätt. Det satte ju lite prestige på vårt uppdrag! Vi fick dela rätten mellan oss och PRO-teamet, vi tog torskryggen och de fick tournera potatis och koka sandefjordssmörsåsen.

Torsken rimmade vi i 5%-ig lag i 30 min, förstekte i smör och bakade i ugn till 49 grader. Sen fick den vila upp sig till 50-51 grader precis innan servering.

Tyvärr lyckades PRO-gänget översalta såsen och koka sönder potatisen, men som kursledaren sa “den här torsken hade Mannerström godkänt utan problem” :)

Summa summarum så var det en trevlig kurs. Jag lärde mig kanske inte så otroligt mycket nytt men fick en massa inspiration till fiskrätter och bra recept! Helt klart en kalaskväll!

This entry was posted in Menyer, Tekniker, Testade recept. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/b/d/hyllenstam.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply