Hamburgare är ju fantastiskt gott när man gör dem själv!
Man bör då även testa att göra brödet själv eftersom det blir såååå mycket bättre. Jag diskuterade detta under en av de soligaste dagarna i parken med en annan föräldrarledig pappa och fick ett recept av honom. Eftersom jag fick receptet analogt utskrivet på ett papper tänkte jag att det måste förevigas digitalt och delas med omvärlden.
Själva receptet är ganska enkelt och liknar de flesta andra recept jag testat. Men tricket här var egentligen de olika jäsningarna och att platta till bullarna ordentligt för att få en fin form på dem!
Hamburgerbröd, 8 st typ 25 g jäst 25 g smör 2,5 dl mjölk 0,5 tsk salt 1 tsk strösocker 7 dl vetemjöl sesamfrön ägg Smält smör, häll över mjölk och värm till 37 grader. Smule ner jästen i en bunke, häll på lite av degspadet och lös upp jästen. Häll på resten av degspadet, saltet, sockret och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. låt jästa minst en halvtimme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 8 delar och forma dem till runda bullar. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den. Låt jäsa på en bakplåtsklädd plåt i ca 10 min. Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt bullarna jäsa 30-45 min. Sätt på ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna 7-8 min mitt i ugnen. Låt svalna under bakduk.