Fars dag och en sjömansbiff!

Idag firar vi farsdag med en riktig klassiker, sjömansbiff.

 

800 g nötkött, bog, utskuren biff eller rostbiff.

8-12 potatisar av fast sort.

2-3 gula lökar.

1 öl, gärna porter eller liknande.

köttfond, 1 msk.

soja, 2 msk.

vatten, 3 dl.

1 tsk timjan.

2 lagerblad

1 kruka persilja.

lite malen vitpeppar eller några hela korn.

salt och peppar.

Tyvärr var inte hjärnan påslagen igår så ingen finare öl hann inhandlas. Men en heineken fixade biffen iaf :)

Återigen är råvaror A och O. Hittade en perfekt bit av bog hos lokala slaktaren.

Skiva potatisen på mandolinen i bitar om en halv centimeter. Skär köttet i 2 cm breda strimlor.

Stek lök och kött i en het panna (en gastrolux, inköpt på allt-om-mat-mässan igår :)) med smör, salt och peppra köttet.

Stek i omgångar och varva ner kött, lök och potatis i en gjutgärnsgryta.

Häll på vatten, fond, soja och öl.

Krydda med timjan, vitpeppar och lagerblad.

Låt koka upp, skjud sedan i 40-80 minuter beroende på kvaliteten på ditt kött. Sprovstick och provsmaka under tiden så vet du när biffen är klar.

Servera med inlagd gurka, rödbetor och hackad persilja.

This entry was posted in Egna recept, Råvaror, Vardagsmat. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/b/d/hyllenstam.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply