Gästblogg: En middag i bubblornas tecken.

Idag gästas bloggen av en äkta gourmand, min gamle kollega och vän Mathias Jonsson.

Meny:
Creme Ninon med Pilgrimsmussla.
Ungsbakad marulk serverad med blomkålspure, äppelfläsk, rödbetor och champagnesås.
Hallonsorbet & flädersorbet med champagnejello.
Champagne och mousserande i överflöd serverades hemma hos Spira/Ihd lördagen den 17:e november.  Till förrätt, huvudurätt och efterrätt drack vi champagne, vem har sagt att det bara är en fördrink. Dessutom var samtliga rätter baserade på den ädla drycken. Agerande kockar för kvällen: Mathias Jonsson & Fredrik Spira.

 

Förrätt: Creme Ninon med Pilgrimsmussla.
Dryck: Champagne Pierre Pieters

En säker klassiker som får gästernas lovord varje gång den serveras. Den är inte bara extremt god, den är dessutom både rolig att servera och ganska mättande.  Jag föredrar en variant med ungefär lika delar fond som grädde. Dessutom ska det vara mycket gröna ärtor i för att få till den rätta färgen.  Bubblet häller du självklart i soppan vid bordet till gästernas förtjusning.
Länk

 

Huvudrätt: Ungsbakad marulk serverad med äppelfläsk, rödbetor, blomkålspure och champagnesås.

Dryck: Champagne Launois

 

En mycket lyckad och välkomponerad rätt till stor del insperarad av bloggerskan Pernilla Almquist, som i sin tur inspirerats av Tommy Myllymäki. http://pernillaelmquist.se/2011/11/12/himmelsk-halleflundra-i-helgen/. Vi följde hennes recept, men istället för brynt smör gjorde vi en egen fiskfond som vi blandade med grädde, samt att vi valde att servera havets fuling, marulk istället för hälleflundra.

Fiskfond – recept:
Ryggraden på marulk.
en fänkål
en morot
en gul lök
en purjolök.
knappt en hel flaska vitt – torrt.
50 cl vatten
Om du filear fisken själv så spar benet, annars fråga fiskhandlaren om du kan få det, när vederbörande filear fisken. Grovhacka grönsaker och dela upp fiskbenet i mindre bitar. Bryn grönsakerna och fisken på svag värme tills de tagit färg. Salta och peppra efter behag. Ta sedan ett glas, eller en rejäl klunk vin, från flaskan och häll sedan resten i grytan. Ta lika mycket vatten och låt sedan puttra på svag värme i en halvtimme.  Sila fonden tillbaka i grytan och reducera ytterligare en halvtimma – timme tills du har ungefär 2 dl kvar.

Sås:
Fiskfond
Champagne
Grädde
Ta ungefär lika mycket grädde som du har fiskfond. Häll på lite mosserande och reducera till hälften ungefär. Salta om det behövs.

Dessert:

 

Fredrik och Alexandra gjorde hemmagjord  hallon- och fläder/champagnesorbet samt champagnejellokuber. Delikat.

Dryck: Champagne Joseph Perrier

Säger bara: jojo!

Mathias Jonsson

This entry was posted in Gästblogg, Menyer. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/b/d/hyllenstam.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply