Skrei!!

Japp torsken är här med besked! Skrei är norsk och betyder “vandra”, men det vet ni redan. Hursomhelst är den här från januari till april, så passa på att köpa den.

Jag har länge gått och funderat på att köpa mig en HEL torsk på sådär 7-8 kilo, tänk så mycket mat man får ut på en sån. Så idag fick jag för mig att det var en sån dag. Så jag åkte förbi högdalens fiskaffär, som i vanliga fall är riktigt bra och trevlig. Men så besviken man kan bli. Först och främst hade de inte ens skrei-torsk, utan “vanlig” som expediten svarade. Sedan var den en liten fjärt på 3 kilo och till hutlösa 189kr kilot. Så jag tänkte att det får väl bli en annan dag.

Men så åkte jag förbi vårt fina coop forum istället och sedär en 7 kilos skrei låg i disken, dessutom billigare än fiskhandlarn. Jag slår till! “Ska du ha hela” frågar hon lite förvånat, “självklart, vad annars?” svarar jag :)

Så en 7-kilos fisk i korgen och lite rotfrukter (till fonden) var vi påväg hemåt.

Dåså, hur fanken filear man en torsk på 7 kilo? De första träffarna på google var ju knappt på 2 kilo…men såklart jag ska googla på skrei..och vad hittar man då? jorå en norsk jänta som har en fet torsk på bordet. En mycket bra guide må jag säga!

20140215_125557

Var det värt detta då?

Helt klart, av 7 kilo skrei fick jag ut följande,

2 liter fiskfond
3 omgångar (á 1/2 kilo) torskrygg av riktig kanonkvalité
2 feta filéer (á 600 g kilo)
1/2 kilo mindre bitar till nästa bouillabaisse
1/2 kilo mindre bitar till fiskbullar

Var tvungen att testa ryggen till middag och jag måste nog säga att det var den godaste torskryggen hittills!

20140215_175117

Torsken rimmades, stektes och bakades klar i ugnen. Till detta severades potatis- och rotselleri-mos, skirat smör och blancherade sockerärtor.

20140215_175437

This entry was posted in Egna recept, Råvaror, Tekniker. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/b/d/hyllenstam.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply