Tarte tatin

Jag önskade mig en bok i julklapp, Tore Wretman – Maten och Livet.
Den hade dock inte ens kommit ut då, men jag fick den när jag fyllde år.
Hade inte räknat med en “bibel” på 600 sidor dock :)

Men, störd som man är, så har jag börjat plöja igenom den och det är fantastiskt intressant att läsa om Tore’s liv. Som när han på 30-talet stor på anrika Maxim’s i Paris och lassade in kol i ugnen (nä, de hade inte el eller gas i ugnarna då), det ger lite perspektiv.

Det var även där och då som han upptäckte Tarte Tatin för första gången. Av en tillfällighet (?) körde allt om mat ett recept på just en sådan i senaste numret.

Klart jag måste prova! Tore han hade dock en “gjutjärnsspade” som han lade på kolbädden strax innan servering…denna “spade” användes för att “bränna av” och karamelisera äpplena. Det var alltså dåtidens salamander.

Nu har jag varken en gjutjärnsspade eller en salamander så det fick duga med en gjutjärnspanna i ugnen. Resultatet? Helt fantastiskt! Självklart en hemlagad vaniljsås till detta!

Rekommenderas!

20140329_203450

This entry was posted in Dessert, Tekniker. Bookmark the permalink.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/b/d/hyllenstam.se/httpd.www/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply